SERALARIN ÖZELLİKLERİ VE TEKNOLOJİLERİ

  • TDİOSB ’de her biri 20 dekar büyüklüğünde kurulacak seralarda topraksız tarım yapılacaktır. Seralar yüksek teknolojili, polikarbon ve çelik konstrüksiyon olacaktır.
  • Seralarda bilgisayar kontrollü, sulama, ısıtma, havalandırma, iklimlendirme, gölgeleme, sisleme ve gübreleme sistemleri bulunacaktır.
  • Ofisler, paketleme alanı, gübreleme odası, ilaç ve kimyasal odası, personel odaları, soyunma odaları ve teknik bölümleri sera içinde planlanacaktır.
  • Kurulması planlanan sera 4 adet 5.000 m2’lik kompartımanlardan oluşacak ve kompartımanlar arasında ulaşım ve lojistik için beton yollar bulunacaktır.
  • Konstrüksiyon tipi, 9,60 m veya 12,80 m tünel genişliği, 5 m oluk altı yüksekliği olan gotik tipi polikarbon seralar olacaktır.
  • Tüm sera kontrüksiyon boruları 2 mm sıcak daldırma galvaniz olacaktır.

ÜRÜN PLANLAMASI

  • Türkiye’de örtü altında yetiştirilen sebze çeşitleri arasında %50 pay ile domates ilk sıradadır. Yıllık domates üretimi yaklaşık 4,5 milyon tondur.
  • Türkiye’nin en fazla dış satımda bulunduğu sebzeler sırasıyla domates, hıyar, havuç, karpuz, kavun, kabaktır. İhracatı yapılan domates çeşitlerinin yaklaşık %90’ ı salkım domatestir.
  • TDİOSB ’ de kurulacak seralarda çeşit olarak meyve ağırlığı 140-200 gr olan salkım domates yetiştirilmesi öngörülmektedir.
  • Örtü altı domates üretiminde en yüksek verim ışık ve radyasyonun en fazla olduğu yazlık üretimde alınmaktadır. Antalya şartlarında yaz ayları çok sıcak olduğunda Eylül-Haziran ayları arası 8-9 ay süre ile kışlık domates üretimi yapılmaktadır.
  • Çaycuma ilçesi yazlık üretime uygun olduğu için dikim tarihi Aralık ayının 1-3. haftaları baz alınacaktır. Üretim sezonu bir sonraki Kasım ayının ilk haftasına kadar, ortalama 11 ay sürecektir.

KURULUM VE İŞLETME MALİYETLERİ

  • İstenilen özelliklerde ileri teknoloji topraksız tarımın yapılabileceği seraların 1 m2 kurulum maliyeti 65 dolar civarındadır. Yapımı planlanan 20 dekar seranın kurulum maliyetinin yaklaşık 7 - 8 milyon TL olacağı öngörülmektedir.
  • 20 dekar seranın bir yıllık işletme maliyeti, biyolojik mücadele, gübre, ısıtma, kutu, fide, slab (yetiştirme ortamı), işçilik ve görünmez giderler ile 2.3 milyon TL olacağı öngörülmektedir.
  • Yurtdışı satış fiyatları ve yurtiçi hal satış fiyatlarına göre salkım domatesin kg satış fiyatı ortalaması 4,00 TL olarak belirlenmiştir.
  • İleri teknoloji topraksız tarım yapılan seralarda salkım domates verim ortalaması Türkiye şartlarında 50 kg/m2 olarak hesaplanmıştır. Hollanda’da bulunan seralarda verim ortalaması 66 kg/m2 ‘ dir.
  • 20 dekar bir seradan 50 kg/m2 hesabına göre yıllık 1.000.000 kg domates hasat edilmesi beklenmektedir.

YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ

  • Sera kurulum maliyeti (7-8 milyon TL) ve bir yıllık işletme maliyeti (2.3 miyon TL) yaklaşık 10 milyon TL olarak öngörülmektedir.
  • 20 dekar seradan 50 kg/m2 verim ile alınacak 1.000.000 kg domates 4,00 TL/kg satış fiyatı üzerinden yıllık getirisi 4 milyon TL olacağı öngörülmektedir.
  • İşletme maliyetleri düşüldükten sonra yıllık net karın 1.7 milyon TL olacağı öngörülmektedir.
  • Yatırımın geri dönüş süresi 5-6 yıl olarak hesaplanmıştır.